ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


ΣΧΗΜΑ: 14 Χ 21 cm
ΣΕΛΙΔΕΣ:
360
ΤΙΜΗ:
18,50 ΕΥΡΩ
ISBN: 960-8239-55-5

Μισοψημένο

ANTONY MΠOYPNTAIN

Mετάφραση: Αλέξης Φιλιππάκης

Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΤΟΥ ΜΠΕΣΤ-ΣΕΛΕΡ «ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ»
Με το Κουζίνα Εμπιστευτικόμας προειδοποίησε για τις εκπλήξεις και τους κινδύνους που καραδοκούν όταν τρώμε έξω, από το φρέσκο ψάρι της Δευτέρας μέχρι τη συμπαιγνία για το καλαθάκι του ψωμιού. Από τότε άλλαξε πολύ η νοοτροπία των σεφ και των μαγείρων, ο κλάδος της εστίασης, και βέβαια ο ίδιος ο Μπουρνταίν.
Το Μισοψημένο εξερευνά τις αλλαγές αυτές ανατρέχοντας στις παλιέςκακές ημέρες του συγγραφέα και επιστρέφοντας στο παρόν. Καταγράφοντας το ασυνήθιστο και αναπάντεχο ταξίδι του, από άσημος μάγειρας σε κοσμογυρισμένο επαγγελματία συνδαιτυμόνα και συμπότη, μέχρι και πατέρα, ο Μπουρνταίν δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αναλύει σχολαστικά τις εμπειρίες του, σταματά καθ’ οδόν για μια σειρά εξομολογήσεις, αψιμαχίες, έρευνες, και ανακρίσεις ορισμένων από τα πιο αμφιλεγόμενα ονόματα του χώρου της μαγειρικής.
Με αφετηρία μια μυστική και άκρως παράνομη μεταμεσονύκτια συνάθροιση διάσημων σεφ την οποία παραλληλίζει με μαφιόζικη συνάντηση κορυφής, ο Μπουρνταίν, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, σηκώνει την αυλαία και χωρίς αναστολές και μισόλογα αποκαλύπτει τη σύγχρονη επανάσταση στη γαστρονομική σκηνή. Μπαίνει κατευθείαν στο ψητό, και βάζει στόχο ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των ερασιτεχνών εραστών της γεύσης [foodie], όπως ο Ντέιβιντ Τσανγκ, ο νεαρός σταρ των σεφ που άλλαξε ριζικά το τοπίο της εκλεκτής εστίασης, η επιβλητική Άλις Γουότερς, την οποία αντιμετωπίζει με ανελέητη ειλικρίνεια, οι νικητές και ηττημένοι του Top Chef και πλήθος άλλοι.
Πάντοτε επανέρχεται στο αιώνιο ερώτημα «Γιατί να μαγειρεύουμε;» Ή στο πιο δύσκολο «Γιατί να μαγειρεύουμε καλά;» Το Μισο ψημένο είναι απλώς το σαγηνευτικά αστείο και σκανδαλωδώς ευφρόσυνο ταξίδι προς αυτές τις απαντήσεις, που αναμφίβολα θα απολαύσουν εξίσου οι αδαείς αλλά και οι πολύπειροι, γευσιγνώστες και εκλεπτυσμένοι ουρανίσκοι.