ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


ΣΧΗΜΑ: 14 Χ 21 cm
ΣΕΛΙΔΕΣ:
312
ΤΙΜΗ:
17,50 ΕΥΡΩ

ISBN: 960-8239-50-0

NOYΡΑΝ
Ιστορίες ανδρών δολοφόνων στην Τουρκία

AΪΣΕ ΟΝΑΛ


Mετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Τα εγκλήματα τιμής συνεχίζονται ακόμα και σήμερα στη Μέση Ανατολή, όπου τα καθεστώτα αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγονες παραδόσεις από το φόβο της πρόκλησης ταραχών.
Η Αϊσέ Oνάλ πήρε συνεντεύξεις από άνδρες κρατούμενους στην Τουρκία, που καταδικάστηκαν, επειδή σκότωσαν τις μητέρες, τις αδελφές ή τις κόρες του. Το αποτέλεσμα είναι ένας αποκαλυπτικός όσο και τραγικός απολογισμός ζωών κατεστραμμένων -τόσο των θυμάτων όσο και των δολοφόνων-, σε μια χώρα, όπου το επίσημο κράτος και η θρησκεία συνωμοτούν για να παρασιωπήσουν τις δολοφονίες εκατοντάδων γυναικών κάθε χρόνο.
Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις των ανδρών δολοφόνων αποκαλύπτονται οι προκαταλήψεις, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο ηθικός αυτουργός, δηλαδή ο κοινωνικός περίγυρος, που προκαλεί και επιβραβεύει τις φρικτές εκτελέσεις στο όνομα της τιμής.
Η τιμή τελικά, είναι ο δολοφόνος.

Το βιβλίο Νουράν, ιστορίες ανδρών δολοφόνων στην Τουρκία είναι βασισμένο στο τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ της ίδιας της Oνάλ Oι άνδρες μας, που μεταδόθηκε από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Star TV της Τουρκίας το 2006, και παρουσιάζει δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκλημάτων τιμής, δέκα ιστορίες ανδρών που σκότωσαν μητέρες, κόρες ή αδελφές, στο όνομα της τιμής.

Ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί. Η γενναιότητα της Oνάλ είναι αξιοθαύμαστη... η γραφή της είναι θαρραλέα!

The Guardian