ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


ΣΧΗΜΑ: 14,5 Χ 21 cm
ΣΕΛΙΔΕΣ:
400
ΤΙΜΗ:
18,00 ΕΥΡΩ

ISBN: 960-8239-35-4

Ο άγνωστος Τόμας Μπέρνχαρντ

Τ. ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ -Ε. ΓΕΛΙΝΕΚ
Μ. Π. ΡΑΝΙΤΣΚΙ - Α. ΜΙΛΕΡ κ.ά.

Μετάφραση: Θεόδωρος Λουπασάκης

Ένα βιβλίο για τον άγνωστο Τόμας Μπέρνχαρντ, με κείμενα του ιδίου, φίλων του, κορυφαίων ομοτέχνων του και κριτικών, και ανθρώπων που τον γνώρισαν τυχαία σε διάφορες περιόδους της ζωής του.
Μια απόπειρα προσέγγισης στη δύσκολη, μυστική, φυλαγμένη, περίκλειστη ζωή του, η οποία υπήρξε και η πιο σημαντική πηγή έμπνευσης του έργου του. Μια ιχνηλασία στις προσωπικές, ανθρώπινες, καθημερινές ενασχολήσεις του και στα ανεξερεύνητα τοπία της ψυχής του.

Εγώ ποτέ μου δεν έδωσα σημασία στην κοινή γνώμη, γιατί πάντοτε ασχολιόμουν μέχρι εξαντλήσεως με τη δική μου γνώμη, κι έτσι δεν είχα καιρό για τις γνώμες των άλλων, που ποτέ δεν έλαβα υπόψη ούτε πρόκειται να λάβω υπόψη στο μέλλον.
Τ. Μπέρνχαρντ

O Μπέρνχαρντ θα αγαπήσει τις προσωπικότητες που κινούνται πάντα στη μεθόριο, που αρνούνται με πείσμα τη μέση οδό, που αρέσκονται να δοκιμάζουν την παρέκκλιση, την απόκλιση, την ατραπό της εμμονής στην απόλυτη ανθρωπινότητα, έστω κι αν αυτό σημαίνει εθελουσία έξοδο από την ασφάλεια και τη βολή. Προσωπικότητες αποσυνάγωγες, υψηλόφρονες παρίες, ιδεοληπτικοί και τελειοθήρες, "θεόθεν φυγάδες", όπως έλεγε ο Εμπεδοκλής και ήθελε να επαναλαμβάνει ο Νίκος Καρούζος.
Γ.-Ι. Μπαμπασάκης